Få ny belægning i indkørslen og haven
Hvis I netop er flyttet ind i et hus, og indkørslen kun består af jord og græs, så kan I nemt få den moderniseret. I undgår at der bliver glat, beskidt og mudret, hvis I får lagt småsten eller skærver i indkørslen. Man kan også få belægningssten, men de er noget dyrere, og de er noget sværere at få lagt ned med et flot resultat. Men alle kan nemt håndtere småsten og skærver, som effektivt og flot kan give din indkørsel et flottere udseende, samtidig med at den også bliver mere praktisk at køre på. Desuden kan man også modernisere og pynte mange steder i haven med småsten og skærver. Du kan få mere inspiration i denne artikel fra Idenyt.dk, som beskriver alle fordelene ved at bruge småsten som belægning i indkørslen og i haven.
Brug småsten som belægning i haven og indkørslen
Grus og sten kan være gode belægninger på havestier, i indkørsler eller som pyntende bunddække i bede. Det er billigt og lader regnvand passere. Du kan selv anlægge havestien eller den nye belægning i indkørslen, men vær opmærksom på forskellene mellem de materialer du kan bruge.
Brug småsten eller skærver.
Vil du selv anlægge en sti i haven eller ny belægning i indkørslen, så er den nemmeste og billigste løsning at bruge småsten eller skærver som belægning. Og materialerne kan også bruges som bunddække i bede. En af de store fordele ved småsten og skærver er, at regnvand kan passere igennem i modsætning til tætte flisebelægninger. Vælger du småsten, skal du være opmærksom på, at der skelnes mellem bakke- og sømateriale. Bakkemateriale er gravet ud i en grusgrav og består af kantede sten, der ofte har en brunlig nuance fra det jord og sand, de har ligget i. Bakkematerialet fås også som vasket, hvor det støvede udseende er væk, og derfor egner sig bedre til pynt. Uvasket bakkemateriale vil dog med tiden få skyllet støvet af efter nogle perioder med regn.
Sømateriale kan være svært at holde styr på
Sømaterialet er suget op fra havbunden og består af sten, der er mere rundede og selvfølgelig mere klare i farverne. De er svære at holde styr på, så hvad enten du bruger dem som bunddække eller som belægning på en sti, skal du lave en afgrænsning i form af en metalkant eller en form for belægningssten.
Snerydning i indkørslen bliver svært
Afgrænsningen skal dels holde småstenene væk fra den omkringliggende jord, dels forhindre, at græsplænen vokser ind i belægningen. Vælger du at bruge skærver eller småsten som belægning i indkørslen, skal du være opmærksom på, at det er overordentlig svært at fjerne sne fra et løst underlag.
Ukrudt kan standses med fiberdug
Som bunddække i bede kan sten og skærver gøre det nemt at tøjle ukrudt, hvis der lægges fiberdug under, og du går over stenene med en rive jævnligt. Husk, at store områder med sten og kun få planter kan virke som en gold ørken, du nok bliver ked af i længden.
Skraldespanden skal placeres ved skel
Har du anlagt din indkørsel med sten eller skærver, skal din skraldespand placeres ved vejen, når den skal tømmes. Hverken grus, sten eller skærver er ifølge Arbejdstilsynet egnet underlag, når skraldemanden skal hente dit affald. Du skal enten selv køre skraldespanden ud til skel, eller du kan lave en standplads med flisebelægning til skraldespanden ude ved skel.
Krav til underlaget
Du kan ikke bare lægge småsten og skærver ud på den bare jord. Ligesom når der lægges fliser, skal der være et stabilt underlag af grus. Og kravet til underlaget skærpes jo mere og jo tungere trafik, belægningen skal kunne bære. Til en indkørsel, der skal være meget stabil, skal stabilgruset under skærverne lægges med en hældning for at lede vandet væk.
Et kig på udvalget af sten
Granitskærver.
Fås bl.a. sorte, hvide og røde. Granitskærver kan bruges til indkørsler, blomsterbede eller som pyntesten. Er populære i japansk inspirerede haver. Granit-skærverne kan være støvede ved levering. Støvet stammer fra knusningen, og vil forsvinde efter nogle måneder under almindelige vejrforhold.
Perlesten.
Fås normalt i størrelsen 4 – 8 mm, og er velegnede til stier og som pynt i bede. På grund af de mange små sten er perlesten ikke så velegnede til indkørsler, da de kan sætte sig fast i bilernes dæk.
Singels.
Størrelsen er 32 – 64 mm, og de er uegnede til trafik – også gående. Singels er til gengæld fremragende til dræn og ses ofte langs husmure. Giver et meget rustikt udtryk som pynt i bede.
Nøddesten.
Størrelsen her er 16 – 32 mm. Nøddesten kan bruges ligesom ærtesten, men giver pga. størrelsen et mere rustikt udtryk.
Ærtesten.
Normalt 8-16 mm og velegnede til indkørsler, stier, havegange og gårdspladser.