Sådan skifter du selv dine vinduer

Mange vinduer holder ikke evigt, og de kan med tiden blive utætte eller revne, og hvis vindueskarmene er begyndt at vise tegn på råd, så må du springe ud i en investering af nye vinduer. Men du får mest for pengene, hvis du køber energivenlige vinduer, og hvis du selv kan montere disse. Man behøves ikke være uddannet håndværker for at udskifte et vindue selv, det kan de fleste klare meget enkelt.

Derved kan du jo spare den dyre løn til håndværkerne, så du kan måske spare mange tusinde skattefrie kroner ved selv at stå for selve udskiftningen. På hjemmesiden Idenyt.dk kan du læse om en komplet vejledning i udskiftning af boligens vinduer. I eksemplet er der problemer med at få et vindue ud, fordi sålbænken på et tidspunkt er muret op foran den nederste vindueskarm, så karmen skulle saves over og vinduet tages ud i mindre stykker. Men den forhindringer kan nemt klares, hvis dine hænder er skruet rigtigt på.

 

Skift vinduerne selv

 

I eksemplet skal Jesper skifte husets vinduer, og han tog selv de gamle vinduer ud og satte de nye i. Et arbejde, han har taget lidt efter lidt, et vindue ad gangen. Da huset er gammelt, ligger der ikke ståltegl over vinduerne, og det har givet nogle problemer med løse mursten og revner over vinduerne, der skal repareres.

Brug god tid og følg leverandørens anvisninger

Selve det at sætte vinduerne i kræver ikke den helt store håndværker, lyder bedømmelsen fra Jesper. Han har fulgt anvisningerne fra leverandøren og taget det stille og roligt. Det er vigtigt at tage sig god tid til at måle, skubbe på kilerne og måle igen. Det tager naturligvis længere tid, end hvis en håndværker satte vinduerne i.

Sådan gør du:

  1. Du skal bruge en god, kraftig boremaskine og et træbor til karmen og et murbor til muren. En god skruemaskine med bit til karmskruerne. Kiler, klodser, vaterpas, hammer, tommestok.
  2. Afmonter de gamle vinduer, og rens murhullet,så der ikke sidder rester af fugemateriale m.m.
  3. Indsæt karmen i murhullet ca. 3-5 cm fra forkanten af muren, samme sted som eksisterende vindue. Det er vigtigt, at vinduet flugter ud over sålbænken, da regnvand ellers kan løbe baglæns ind under vinduet.
  4. Fastgør karmen med kiler, så afstanden mellem karm og mur bliver ens hele vejen rundt. Bundkarmen skal naturligvis være i vater.
  5. Karmen skrues fast i muren i de øverste hjørner med karmskruer, efterfølgende monteres rammen. Juster kilerne mellem karm og mur, så der bliver ens luft mellem karm og ramme.
  6. Karmen skrues endeligt fast i muren med karmskruer. Placer så vidt muligt skruen i falsen, og ikke i den synlige del af karmen. Karmskruerne placeres tæt på opklodsningerne.
  7. Når vinduet er skruet fast, bør du tjekke, at vinduesrammen passer i karmen, og at den ikke er blevet “skruet” skæv. Herefter “stoppes” fugen udvendigt fra med isoleringsmateriale. Det er vigtigt at fugen ikke “stoppes” for hårdt til.
  8. Bagstoppet til fugemassen presses ind i fugen, så den ligger ca. 1 cm. fra forkanten af vindueskarmen.
  9. Vinduet fuges udvendigt med en diffusionsåben fuge og indvendigt med en diffusionstæt fuge.

Sådanne så fik du nye vinduer og sparede håndværkerregningen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *