Guide til at gøre din cykel klar til sommeren

Her får du gode råd fra en professionel cykel mekaniker. Han guider dig til en simpel og effektiv opfriskning af din cykel. Din cykel kan nemt få nyt liv efter at have stået i kælderen i hele vinter halvåret. Den trænger ofte til en større renovering, og dette kan du nemt klare selv. Du kan faktisk få en komplet guide i vedligeholdelse af din cykel ved at læse hele artiklen her fra Politiken.

»Hvis du vil have din cykel til at holde i mange år, er det enormt vigtigt at vedligeholde den«, siger Christian Mathiasen, der er cykelmekaniker i Dansk Cyklist Forbund. »Mange er lidt ligeglade. De tænker ikke over, at deres cykel begynder at larme lidt og ikke kører nær så godt, som den har gjort. Men fordi de ikke tager reparationerne i opløbet, står de pludselig med en cykel, der skal fikses for flere tusind kroner hos en cykelhandler«.

Tjek din cykel flere gange årligt

 

Christian Mathiasen anbefaler, at man mindst to gange om året bør give sin cykel et tjek, men at man så til gengæld undgår de dyre regninger. Og det er ikke så svært. Faktisk er det eneste, du skal bruge for at holde din cykel i kernesund topform, en umbraconøgle, en fastnøgle, en metalbørste, lidt olie og noget cykel-rens. Ja, og så en halv times tid ude i det friske vejr.

Christian Mathiasen giver dig her et par simple tips og tricks, der kan sikre den tohjulede et langt og lykkeligt liv. Når du skal gøre din cykel ren, kan du sagtens bruge vand og sæbespåner. Men han anbefaler at investere i en cykel-rens, der kan fås hos enhver cykelhandler med respekt for sig selv.

Fordelen ved cykel-rens er, at den lægger en tynd hinde på cyklen, der beskytter den bedre mod skidt og snavs end almindelig sæbe gør. Sprøjt et jævnt lag på stellet, lad det sidde et par sekunder og tør så efter med en klud eller et stykke stof.

Mange vil gerne have cyklen skinnede ren alle steder, men det er en god ide at udgå sæbe og rensemidler omkring gearene, navet og kranken, da det kan ødelægge mere, end det gavner.

Skift selv bremserne – det er ikke svært

 

Langt de fleste cykler har håndbremser, og det kan let blive en halvdyr affære, hvis din cykelhandler skal skifte dine bremseklodser hver gang, de bliver slidt ned. Heldigvis er det ikke ret svært at gøre det selv. Når du skal skifte klodserne, skal du starte med at trække bremserne fra hinanden ved at hægte kablet over bremsen af. Se hvordan de gamle bremseklodser er monteret, når du skruer dem af. Der er fire skiver på en bremseklods. To af dem skal vende ind mod cyklen, mens de andre to skal vende væk fra cyklen.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *