Gør-det-selv med håndarbejde

Der er mange fordele ved at have en praktisk hobby, hvor man selv på en hyggelig måde klarer mange problemer i hjemmet. Det er især dekoration og indretning, som man selv kan stå for. Ved at klare det selv sparer man jo lønnen til dyre håndværkere for opgaven. Her i en artikel i Berlingske kan man læse om 26-årige Gabriella Hansen, som sysler med at lave perleplader og andre gør-det-selv-projekter. Det er ikke længere et sjældent syn, at unge storbykvinder bruger deres fritid på at lave bordskånere af perler, støbe deres egne lysestager eller folde en uro af origami-papir. I travle krisetider er kreative sysler et udtryk for overskud; det er moderne at være en haj til håndarbejde.

De populære klassikere

 

Hækling: Det er stadig populært at hækle tæpper og søde bamser til børn, men hækling bliver også brugt i nye sammenhænge, der gør hækling til det absolut hotteste inden for DIY og håndarbejde. Hjemmehæklede lommer til smartphones og hæklede sleeves til iPads er eksempler på nyfortolkninger af en klassisk disciplin.

Strik: De fleste kan strikke og gør det også. Især babytøj hitter blandt den yngre gruppe af husmødre og håndarbejdsentusiaster, som ikke er lige så interesserede i hjemmestrikket voksentøj, som den ældre gruppe af »strikkere«.

Broderi: Glem alt om klokkestrenge og korsstingsroser. Broderiet bliver nyfortolket og brugt i mere moderne sammenhænge som for eksempel puder med broderet geometriske mønstre, smartphone-lommer med broderi som udsmykning eller som individuelt aftryk på et stofnet.

De nytilkomne favoritter

 

Papirfoldning: Der er ikke tale om origami-fugle, men geometriske figurer i foldet papir til ophængning og pynt i hjemmet. De foldede figurer bliver også typisk brugt til hjemmelavede mobiler – også til pynt.

Dyp og spray-maling: Nyt liv til gamle møbler og tøj er også et DIY-hit. Genbrugsmøbler i moderne pastel- eller neonfarver og stoftryk på puder og tøj er i høj kurs. Kobber er en megatrend inden for boligindretning, og i DIY-sammenhænge er kobbermaling en hurtig måde at være med på moden.

HAMA-perler: De fleste af os husker dem nok fra børnehaven, som de farvestrålende små plasticperler, vi forsigtigt satte på hjerte- og stjerneformede perleplader, fik en voksen til at stryge og gav til vores forældre. I DIY-sammenhænge bliver perlerne til lysestager, skåle, tasker, halskæder – ja, selv butterflys kan trylles frem af plasticperlerne.

Rod på arbejdsbordet

 

Spisebordet af teaktræ er et næsten uoverskueligt sammensurium af håndarbejdssager: Der er dåser med Hama-perler og perleplader. Ruller af farvet snor og en kasse med broderigarn. Fluorescerende maling og pensler. Sakse, tuscher, mønstret tape, en lineal, nåle og tråd.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *