Få billig og energivenlig solvarme

Varmeregningen vokser år for år, og den udgør i dag en stor del af familiens faste udgifter hver måned. Både olie og andre brændstofpriser bevæger sig kun opad, og vi må forvente, at denne tendens fortsætter, da jorden har begrænsede mængder fossile brændstoffer. Men vi forsker meget i, hvordan vi kan udnytte de alternative energikilder såsom sol og vindkraft. Vi har allerede gode løsninger til at omdanne solens varme stråler til både varme og elektricitet.

De dyre solceller kan levere nok strøm til en husstand, og du burde overveje muligheden. Men solvarme er også en mulighed for at nedbringe varmeregningen. Og solvarme er en relativ billig investering, så hvis dit fyr alligevel står og skal udskiftes, så bør du vælge at få solvarme. På siden Bolius.dk kan du læse mange gode råd om billig solvarme.

Sådan kommer du i gang med solvarme

Overvejer du at udskifte dit gamle olie- eller gasfyr, kan du med fordel erstatte fyret med solvarme, fx i kombination med et pillefyr. Læs her hvornår solvarme er en fordel, og hvordan du kommer i gang.

Hvornår skal du overveje solvarme?

Du skal overveje solvarme, hvis du skal udskifte dit gamle olie- eller gasfyr. Ønsker en billigere og mere miljøvenlig energiløsning til varmt vand og boligopvarmning. Skal renovere husets tag. I dag findes der elegante løsninger, som kan integreres diskret i taget, ved at solfangeren nedfældes i tagbelægningen i stedet for at blive monteret ovenpå. Du kan fx få solfangere, der ligner et tagvindue. Det danske firma Velux har udviklet en sådan løsning.

En solfanger på taget kan erstatte dit gamle oliefyr i kælderen. Solvarmeanlægget kan sagtens benyttes i kombination med et eksisterende fyr og nedbringe din varmeregning med mange tusinde kroner. På den måde er du også sikker på at have varme nok i mørke og kolde vinterperioder. Solvarme er et godt alternativ til jordvarme, hvis du ikke har en have, som egner sig til jordvarmeanlæg.

Hvad skal du overveje, før du går i gang?

Kig på dit hustag eller din grund. Hvor kan solvarmeanlæggets solfanger placeres? Solvarme kan ikke svare sig, hvis solfangeren ikke kan vendes i sydlig retning, eller hvis træer eller bygninger spærrer for sollyset. Hvad er dit tags hældning? Hvis solfangeren monteres på et tag, skal taget have en hældning på 30-60 grader.

Kan taget bære en solfanger?

Få en fagmand til at kontrollere, om husets tag kan bære en solfanger. Hvor stort er dit vandforbrug? Solvarmeanlægget kan ikke tjene sig hjem, hvis varmtvandsforbruget er under 100 liter dagligt, eller hvis der er tilslutningspligt til fjernvarme. Har du vandbåret centralvarmeanlæg? Et solvarmeanlæg til boligopvarmning kræver, at du har et vandbåret centralvarmeanlæg.

Hvilken løsning kan du kombinere med? Et solvarmeanlæg i et helårshus med en familie med børn og voksne skal i de fleste tilfælde kombineres med en anden varmeløsning for at sikre tilstrækkelig varmeenergi om vinteren. Anlægget producerer i løbet af året energi nok til at dække 60-70 procent af dit samlede behov for varmt brugsvand og 15-30 procent af energibehovet til opvarmning af dit hus. I vinterhalvåret skal der suppleres med et pillefyr, en brændeovn eller et eksisterende olie- eller gasfyr.

Sådan virker et solvarmeanlæg

Et solvarmenlæg består af en solfanger, der normalt ligger på husets tag i sydvendt retning. Men solfangeren kan også sidde på et udhus eller stå på jorden. Når solens stråler rammer solfangeren, opvarmes en frostsikker væske i den. En cirkulationspumpe får væsken til at cirkulere mellem solfangeren og husets varmtvandsbeholder, hvor væsken afgiver sin varme. Rørene mellem solfangeren og varmtvandsbeholderen trækkes normalt gennem taget og etageadskillelse til beholderen, som typisk står i et fyrrum eller en kælder. Derudover består solvarmeanlægget af en styringsenhed. Styringsenheden og cirkulationspumpen placeres som regel tæt på varmtvandsbeholderen.

Hvilke typer solvarmeanlæg findes der?

Der findes to typer solvarmeanlæg:

  1. Plansolfangeranlægget
  2. Rørsolfangeranlægget

Hvor stor solfanger skal du bruge?

Hvor stor en solfanger du har brug for, skal vurderes af en autoriseret vvs-installatør. Som tommelfingerregel kan du regne med, at en familie på 4 i et hus på 140 m2 skal have et solfangerareal på mellem 6 og 12 m2 til opvarmning af vand og bolig.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *