Gratis lys fra vandflasker

Det lyder måske som en skrøne, men konceptet med gratis lys virker og er allerede udbredt i over ti lande, kan man læse på dac.dk. Det er ikke så udbredt i Danmark endnu, men alle kan i princippet benytte sig af muligheden. Men det er jo et super godt sparetips, og mange i Danmark elsker at spare, og mange er endda tvunget ud i at spare, hvor det er muligt. Men det er især en succes i fattige lande og mest i de egne uden elektricitet. Man kan nemlig fylde vand i flasker, som placeres på taget af huset, og derved vil de kunne generere lys som en almindelig elpære.

Lav lys på en grøn og energivenlig måde

 

Gamle plastikflasker stikker op af hustage og fungerer som lamper i verdens fattigste kvarterer. Det er en simpel men effektiv grøn løsning, der øger livskvaliteten for tusindvis af familier, der ikke har adgang til elektricitet. Konceptet Liter of Light vandt prisen som den mest bæredygtige idé i konkurrencen Sustainia Community Award 2013.

Lys fra flasker på tagene

 

En 1,5-liter plastikflaske fyldes med renset vand og en lille mængde blegemiddel for at holde flasken algefri. Flasken installeres på taget af et hus og kan ved hjælp af solens energi oplyse flaskelampen i op til fem år uden elektricitet. Vandet i flasken reflekterer sollyset i dagtimerne og skaber den samme intensitet som en 55 watt pære. En opgradering med solceller på flaskehalsen koster 55 kr. og giver lys om natten.

Opfindelsen Liter of Light er forholdsvis enkel og koster 10 danske kroner pr. lampe. Mere end 1 milliard mennesker verden over har ikke adgang eller råd til elektricitet. Alene i Filippinerne kæmper 15 millioner mennesker dagligt med udfordringen. I de fattigste kvarterer bor mennesker tæt stuvet sammen med få vinduer og udkigshuller, hvilket gør livet mørkt, selv midt på dagen når solen skinner. Projektet Liter of Light kan løse dette problem på kreativ, simpel og i høj grad bæredygtig vis. Alt der skal til, er en gammel plastikflaske og lidt vand.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *